Leerkrachtig, ook online

In dit opleidingsonderdeel is het de bedoeling dat studenten hun talenten blootleggen en vanuit een reflectieve houding nadenken hoe ze dit kunnen inzetten op de werkvloer. De traditionele opzet is er ééntje van zoveel mogelijk in interactie te gaan, te leren van en met elkaar.

Toen de deuren dichtgingen waren we genoodzaakt om het anders te doen. Een korte oplijsting.

In eerste instantie werd een live webinar georganiseerd om de opdracht live uit te leggen. Tijdens de live sessie konden studenten via de chat aangeven of ze meer duiding nodig hadden. Na 20 minuten was alles duidelijk voor de grootste groep studenten en heb ik de virtuele ruimte nog enkel gebruikt om aan een aantal studenten een verlengde instructie te geven. Zij kregen dus nog wat extra duiding om daarna ook in duo’s verder aan de slag te kunnen.

In tweede fase namen studenten contact op met elkaar. Ze brainstormden over hun probleemstelling en pinden een aantal topics vast (vb. omgaan met probleemgedrag) om verder onderzoek te doen. In tussentijd heb ik de chatbox binnen LEHO opengezet, zodat studenten ook via deze weg verder ondersteuning konden krijgen.

In een volgende les werden live feedbackgesprekken georganiseerd per duo. Als docent kan je via deze live bijeenkomsten makkelijk opvolgen en bijsturen waar nodig.

contact: céline.sercu@howest.be, kenneth.devos@howest.be

Lerarenopleiding Kleuter- en basisonderwijs.