Embedden op Lehopagina’s

Embedden, inbedden, insluiten … Het zijn allemaal namen voor hetzelfde. De (didactische) mogelijkheden van ingesloten content zijn enorm. We geven jou graag wat inspiratie.

Embedden is een soort open venster naar (een deel van) een andere pagina (of iets dat ergens anders gepubliceerd staat), maar mooi ingewerkt in het kader van jouw lehopagina. Door het open venster kun je alle handelingen op die andere pagina ook effectief uitvoeren: je studenten kunnen interactieve content aanklikken of reageren en jijzelf kunt (als je ingelogd bent op de bronsite) alle handelingen uitvoeren. Misschien krijg je al enkele ideeën?

Er zijn een aantal voordelen aan embedden:

  • Het is handig omdat lezers niet meer naar een andere website moeten surfen. De structuur van de leerinhoud blijft bewaard en overzichtelijk.
  • Er is geen inbreuk op auteursrechten omdat het sowieso beschikbaar was voor iedereen.
  • De inhoud wordt automatisch overal aangepast als het originele bestand geactualiseerd wordt.

Het nadeel is dat het materiaal niet meer beschikbaar is als het originele bestand verwijderd wordt, dit gebeurt meestal wanneer de maker beslist het offline te halen. Weet ook dat het materiaal meestal niet zichtbaar zal zijn als je inhouden van een website achter een login deelt.

Probeer het zelf uit en laat je inspireren door de vele mogelijkheden in de minicursus. Laat je niet overdonderen door de vele mogelijkheden: begin met één iets kleins dat je interessant vindt en groei dan verder. In essentie is het enige wat je hiervoor moet kunnen de basisvaardigheden om te embedden. Voor de rest is jouw didactische creativiteit belangrijk. Sommige voorbeelden zijn met externe tools, die je dan als volgende stap onder de knie kunt krijgen als die voor jouw doelstellingen relevant is.

De minicursus gaat in op het aanbieden van leermateriaal, het stimuleren van interactie en het embedden voor gevorderden. Er zijn tal van inspirerende voorbeelden opgenomen. Neem dus zeker eens een kijkje en probeer het zelf uit.

Hieronder alvast een voorbeeld van een Lehopagina met een embed. Je kunt dit voorbeeld live ervaren in de minicursus (het lukt helaas niet op deze wordpress-site).

Andere relevante blogposts

Wooclap integreren in Leho