Auteursrecht: Wat zijn mijn rechten als docent? En hoe bescherm ik andermans rechten?

Wat is het?

Hoe zorg je ervoor dat je bij het verzamelen van je lesmateriaal voldoende andermans auteursrechten respecteert? En welke rechten heb je zelf als je een handleiding schrijft voor de les? Is je werk beschermd?
Tijdens de interne studiedag van 7 januari 2020 gaf prof. Em. Leo Neels hierover een boeiende infosessie. Als jurist en professor emeritus in Media- en communicatierecht deelde hij zijn kennis met ons.

Waarom belangrijk?

Auteursrecht is alom aanwezig. Prof. Em. Leo Neels (2019) legt het als volgt uit: “Ga ervan uit dat teksten of illustraties maar zelden rechtenvrij zijn. De bewijslast van rechtmatig gebruik rust enkel en alleen bij uzelf. Wees dus voorzichtig wanneer u met andermans teksten en afbeelden aan de slag gaat” (p. 1). Maar ook “Ook uw tekst, uw ordening van leerstof, uw geheel van oefeningen en toelichtingen, kan automatisch rechtsbescherming krijgen. Anderen mogen er dan niets mee doen zonder uw toestemming” (p. 2).

Hoe doen?

Via deze link vinden jullie de handleiding van Prof. Em. Leo Neels. Bij verdere vragen kunnen jullie terecht bij de bibliotheken.

Bron

Neels, L. (2019). Ben ik een auteur? Wat zijn dan mijn rechten? [handleiding]. De Boeck/Van in.

(Blogpost aangeleverd door Liesbeth Van Steenbrugghe, Bibliotheken Howest Kortrijk)