Slim zoeken in een Lehocursus

Eén van de eerste integraties van AI op Leho is de slimme zoekfunctie of “Smart Search”. Daarmee kan een student (of docent) een volledige Lehocursus doorzoeken door vragen te stellen.

Een cursus op Leho kan doorheen het semester al heel snel uitgebreid worden en heel wat pagina’s en informatie bevatten. Maar het kan ook gebeuren dat jij of een student in een oude cursus niet goed meer weet waar bepaalde informatie staat. Dan kan Smart Search een snelle en handige oplossing bieden en studenten ondersteunen bij leren leren.

Deze functie is via een knop standaard zichtbaar in de cursusnavigatie. De cursusverantwoordelijke kan die deactiveren, zodat die onzichtbaar wordt. Door te klikken op de knop, komt er een invulveld om een zoekvraag te typen. Bij een eerste gebruik in een module, duurt het even voor je de toepassing kan gebruiken omdat het systeem de gegevens inventariseert. Via de knop “Hoe werkt het”, verschijnt een beknopte toelichting. Vanuit de resultaten kan doorgeklikt worden naar de plaats waar de nodige info staat.

Experimenteer met het typen van verschillende soorten vragen en bekijk de kwaliteit van de resultaten kritisch. Bij elk zoekresultaat kun je bovendien feedback geven over de kwaliteit van het antwoord, zodat het systeem ook bijleert.

Enkele tips:

  • Geef studenten mee dat momenteel de pdf’s en andere documenten nog niet mee doorzocht worden.
  • Laat studenten naast Smart Search ook nog de inhoudstafel van de modules doornemen.
  • Als je pdf’s ontsluit via een overzicht op een pagina en als je een duidelijke naamgeving hanteert, kan de zoekfunctie de naam van de pdf mee herkennen en zo ook in de resultaten weergeven (zie screenshot hieronder).
  • Er kan (nog) niet doorgevraagd worden of in interactie gegaan worden met de zoekrobot.

Deze functie wordt momenteel nog verder ontwikkeld. Op dit moment (03/09) doorzoekt de functie pagina’s, aankondigingen, discussies en opdrachtbeschrijvingen. Er zijn plannen bij Canvas om dit uit te breiden. Er wordt nog beperkt gezocht op basis van keywords. Hierop zou al sneller een uitbreiding moeten komen, zodat AI zijn werk volop kan doen.