Instructievideos maken

Wat is het?

Instructievideos zijn videos voor educatieve doeleinden. We onderscheiden drie soorten instructievideos:

  • de kennisclip. Een korte video over een stuk theorie. De kennisclip is sterk afgebakend tot één afgelijnd onderwerp.
  • het instructiefilmpje. Een korte video over een bepaalde handeling. Een instructiefilmpje is sterk afgebakend tot één handeling/vaardigheid.
  • de integrale lesopname. Een video van een volledige les waarbij het presentatiemateriaal en de spreker worden gesynchroniseerd.

Waarom belangrijk?

Videos in je onderwijspraktijk kunnen op diverse manieren een meerwaarde betekenen. Hieronder vind je een niet-limitatieve lijst aangevuld met getuigenissen van de collega-docenten aan Howest.

1) Relevant in het kader van levenslang leren. De kans is heel reëel dat je studenten ook later zich zullen bijscholen aan de hand van videos of online cursussen. Vanuit dit aspect is het belangrijk dat ze hier al worden op voorbereid tijdens hun studieloopbaan.

(2) Herhaling doet deugd. Videos laten toe om de informatie opnieuw af te spelen, terwijl een les natuurlijk een single-shot is.

(3) (Internationale) externe expertise vastleggen. Videos bieden de mogelijkheid om interessante lezingen blijvend aan te bieden aan bv. afstandsstudenten of in een ander academiejaar.

“Video’s lijken me ideaal voor mijn design modules, je kan handelingen op de juiste wijze uitlichten en toelichten. Studenten kunnen dit zelfstandig doornemen maar vooral, ze kunnen het herbekijken wanneer ze bv. deze skills moeten toepassen in grotere opdrachten waar design wordt geïntegreerd met andere skills.”

(4) Multimedia leren. Video’s zijn in een aantal gevallen een beter hulpmiddel dan de klassieke leermiddelen (syllabus, PowerPoint) bij het instuderen van de materie. Denk maar aan allerlei handelingen en vaardigheden. Je kan deze uitschrijven maar je kan ze eigenlijk beter opnemen. Dit heeft een groter leereffect én is ook efficiënter voor jezelf.

(5) Efficiëntie. Een aantal moeilijke topics (waarover je veel vragen krijgt) lenen zich goed voor het opnemen van een instructievideo. Het geeft de student de kans om te herhalen maar het maakt jouw monitoraat ook doelgerichter.

“Ik verkies instructie video’s voor digitale handelingen zoals bv. Mailchimp. Dit type leerstof kan je sowieso heel moeilijk in een uitgeschreven tekst gieten. Je moet dit echt kunnen tonen aan de studenten zodat ze het zeker begrijpen. In plaats van rond dit onderdeel een cursus te voorzien, is het beter om voor elke stap met een video te werken. Zo is het meteen duidelijk voor de studenten.”

(6) Observerend leren. Gedurende ons leven leren we enorm veel via observatie (denk maar aan een baby die zich ontwikkelt tot kind en volwassene). Deze sterke vorm van leren kunnen we via instructievideos integreren in onze onderwijspraktijk. Laat studenten zichzelf filmen, laat ze een video van een expert analyseren…..gegarandeerd leerkansen!

(7) Afstandsleren en blended leren. Videos zijn de motor van gerenommeerde online opleidingen (Massive open online courses). Ze zijn een prima middel om informatie door te geven aan studenten. Ze laten toe om op een andere manier je les vorm te geven.

“In de module Smart app development, gaan ze meerdere keren een project moeten opzetten. Dit zou ik graag niet steeds herhalen, maar een keer uitleggen en ze dan steeds verwijzen naar dezelfde inhoud. De essentie is om rekening te houden met de compatibiliteit, te weten wat ze moeten typen en om te eindigen met een basis project waar ze mee aan de slag kunnen gaan. Ik kies voor instructievideo zodat ze bij het oefenen dit zeker goed doen.”

Hoe doen?

Aan Howest hebben we Panopto om instructievideos te maken. We hebben deze software gekozen omwille van (a) de laagdrempeligheid voor onze gebruikers en (b) de integratie met onze digitale leeromgeving.

Onderstaande video zet je op weg in het maken van een video via Panopto.

Interesse in meer?

De volledige videotraining (m.b.t. het maken, het bewerken en het aanbieden van video) vind je op de volgende pagina:

Interessante blogtips die hiermee samenhangen

Verhoog de kijkcijfers van je videokanaal: tips voor een echte leervideo.