Waarom Corona-lesgeven/leren niet hetzelfde is als blended of online leren.

Kunnen we deze episode omschrijven als één groot experiment waarbij we de effectiviteit van afstandsleren in kaart kunnen brengen? Neen, eigenlijk niet. Sowieso gaan we hieruit veel leren, we leren de tools kennen, we leren onszelf kennen (welke aspecten van het lesgeven missen we echt) en misschien dat dit een impact heeft op onze ‘reguliere’ aanpak éénmaal de curve opnieuw slaapt.

Maar dit is geen blended leren of afstandsleren, dit is emergency-teaching. En dat verschilt op een aantal punten. Dit artikel beargumenteert wat de essentiële verschillen zijn, verschillen die er toe doen, verschillen die maken dat we nadien geen ‘oordeel’ kunnen vellen over de effectiviteit van de gevoerde interventies in post-corona tijden.

Dit artikel belicht waarom deze vorm van emergency-teaching fundamenteel verschilt van online of blended programma’s. We herhalen dit artikel natuurlijk niet maar lichten er een paar opmerkelijke verschillen uit.

– Het ontwerpen van een blended of online cursus kost gemiddeld 6 tot 9 maanden om dit startklaar te krijgen, bovendien kost het één iteratie voor een docent om zich hierin comfortabel te voelen. Dit staat in schril contrast tot de voorbereidingstijd die we nu hebben gekregen.

– Blended leren blijkt effectief te zijn maar impliceert doordacht ontwerp- en ontwikkelwerk op programmaniveau en op cursusniveau. Dit artikel verwijst naar 9 (!) dimensies waarop gevarieerd kan worden afhankelijk van de voorkennis, leeftijd, maturiteit van de studenten. Zo is live instructie niet te verkiezen voor de volwassen student met een zekere maturiteit terwijl dit wel een structuur kan bieden voor de ‘jongere’ student die nog leercompetenties moet verwerven.

– De context van ‘social distancing’ is er niet alleen voor het leren maar voor alle aspecten van ons samenleven. Dit kan leiden tot de verkeerde conclusie dat afstandsleren teveel eenzaamheid betekent.

– Online of blended programma’s hebben naast het ‘inhoudelijke’ luik ook aandacht voor de andere facetten van het studeren i.c., bibliotheken, studentenbegeleiding, community-building e.d. In emergency teaching gaat het vooral over het overbruggen van de korte periode zonder teveel achterstand op te lopen.

Om deze reden werd de categorie ‘Afstandsleren_CORONA’ ingevoerd, om een onderscheid te maken met blended en afstandsleren. In deze categorie vind je alleen tips die je snel kan toepassen om je emergency-teaching vorm te geven. Ze komen uiteraard uit inzichten m.b.t. afstandsleren en blended leren maar het zijn eerder losse elementen waaruit je kan shoppen.

Interesse in hoe je Emergency-teaching of Corona-lesgeven kan vormgeven? Bekijk dan zeker ook de opname op deze blog