Start2Coach

In de module Start 2 Coach, een module uit het eerste jaar Sport en Bewegen, ligt de focus op het begeleiden en coachen van mensen. Waar we onze studenten normaal gezien in kleine groepjes zo’n 5 beweegsessies laten geven aan externe groepen kleuters, lagere schoolkinderen en senioren, moeten we nu op een creatieve manier aan de slag via afstandsonderwijs. Een uitdaging.

Het contact met de verschillende leeftijdsgroepen, die elk andere behoeften hebben op vlak van coaching en begeleiding, in deze module is enorm waardevol. Geen enkele vorm van afstandsonderwijs kan die gemiste leerkansen 100% goedmaken, dat is helaas de realiteit. Wel willen we onze studenten uiteraard zo veel mogelijk nuttige leermomenten aanbieden, waarbij ze ook de competenties kunnen ontwikkelen die wij voor ogen hebben.

In plaats van het begeleiden van externe groepen, geven de studenten nu onderling online beweegsessies van zo’n 15 minuten aan elkaar. Het resultaat van die online beweegsessies, kunnen wij pas zien op 20 april. Wij zijn alvast heel benieuwd naar hoe de studenten in deze speciale omstandigheden een leuke beweegsessie kunnen geven, waarbij ze hun deelnemers ook echt online coachen.

Naast deze online beweegsessies, plannen wij ook wekelijks evaluatiegesprekken met de lesgeefgroepjes in via Microsoft Teams. Tijdens zo’n evaluatiegesprek bespreken we met de groepjes hun ingediende lesvoorbereidingsfiches voor de beweegsessie die ze normaal moesten geven aan de externe groepen. We stellen kritische vragen over de voorbereiding, organisatie en inhoud van de sessie. Met deze vraagstelling willen we hen nieuwe inzichten doen krijgen, die ze kunnen gebruiken in toekomstige beweegsessies en de voorbereiding daarvan.

De eerste evaluatiegesprekken staan komende week ingepland, het is dus nog even afwachten hoe vlot deze zullen verlopen en hoe de studenten het er op deze manier vanaf zullen brengen. Studenten konden met vragen bij ons terecht via Microsoft Teams.

Wij houden alvast rekening met een verlenging van de aanpak van de module Start 2 Coach via afstandsonderwijs. De ervaring die we de komende weken opdoen, zal ons meer inzicht geven in hoe we na het paasverlof verder aan de slag kunnen.

Contact: jo.roggemans@howest.be,

Opleiding Sport & Bewegen