Zelfstudie en praktijklessen op afstand

Praktijkvoorbeeld uit de opleiding Ergotherapie

De opleiding Ergotherapie deelde met ons hun aanpak rond zelfstudie en het op afstand organiseren van praktijklessen.

Studenten stimuleren om actief om te gaan met de leerstof.

In één van hun opleidingsonderdelen werd de bestaande PowerPoint opgesplitst in 4 kleinere delen. Na elk deel volgt een opdracht. Pas als deze opdracht werd gemarkeerd als gereed of werd ingediend kunnen de studenten verdergaan met het volgende deel van de PowerPoint en de volgende opdracht. Mogelijke opdrachten zijn bijvoorbeeld het actief deelnemen aan een Padlet of het oplossen van een toets met kennisvragen.

Via de analyse-functies in Leho kan goed worden opgevolgd wie de module heeft afgerond. Voor de eerste online les was dit meteen al 94% van de studenten.

Tot slot wordt na iedere les een discussie geplaatst waar studenten terecht kunnen met hun vragen. Deze discussie wordt opgevolgd door de docent, maar ook studenten kunnen elkaar helpen. Als uit het discussieforum blijkt dat bepaalde issues nog niet duidelijk zijn, wordt een online les (via Vergaderingen of Teams in Leho) georganiseerd.

Praktijklessen op afstand

De vier betrokken docenten kwamen afgelopen maandag nog een laatste keer samen om enkele interventies te simuleren en te filmen. Deze video’s worden door de studenten bekeken en vervolgens krijgen ze de opdracht om feedback te geven op deze video’s. Het filmmateriaal van de docenten wordt aangevuld met bestaande video’s.

De studenten nemen via Panopto-opnames ook eigen interventies op, waarna ze via peer review feedback geven aan elkaar.

Ook hier wordt vervolgens gebruik gemaakt van een discussieforum om vragen te stellen.

Tip van de opleiding

De opleiding wil ons verder nog de tip meegeven om een dummycursus in Leho aan te laten maken (= je eigen sandbox), waarin je kan experimenteren:

  • Je maakt je les op in jouw module (nog niet publiceren)
  • Ga naar de dummy cursus en via instellingen importeer je enkel de online lesmodule
  • Pas eventueel de data aan binnen de vereisten zodat je zelf via studentview de les kan overlopen
  • Klopt jouw redenering van vereisten… top!
  • Maak de dummy cursus leeg en je kan op op twee oren slapen, de online les werkt!