Activeer je studenten: Laat ze hun notities schrijven

Wat is het?  

Als docent heb je vaak de neiging om je PowerPoint presentaties zo volledig mogelijk uit te werken om het leren van studenten te ondersteunen. Je wilt hen m.a.w. wijzen op de essentie van de cursus via gestructureerde presentaties. Dit is zeker aan te moedigen maar bedenk dat zo’n presentaties vaak het tegenovergestelde effect hebben, ze activeren studenten niet meer om nota’s bij te voegen aan de presentaties. Meer informatie over een goede PowerPoint presentatie vind je hier. 

Waarom is het belangrijk?  

Het nemen van nota’s activeert informatieverwerving. Vaak nemen studenten deze nota’s via hun laptop, maar er is ondertussen genoeg wetenschappelijke evidentie dat het schrijven van nota’s een hoger leerrendement heeft. Een overzicht waarom dit zo belangrijk is.

Why-Handwriting-is-Important-for-Learning-Infographic

Hoe doen?

Je kan via je PowerPoint presentaties studenten stimuleren om meer nota’s te nemen indien je presentaties zich beperken tot kernwoorden en Visuals. Meer info zie deze tip.  

Studenten krijgen bij de start van het Academiejaar onderstaande tips mee maar het kan geen kwaad om hen daar bij aanvang van jouw cursus nog eens op te wijzen.

Goede nota's nemen

checklijst noteren